Je wilt gitaar leren spelen, hartstikke goed. Om goed van start te gaan zal je in het begin voor een paar keuzes te komen staan. In dit artikel behandelen we veelvoorkomende fouten als je begint met gitaar spelen. Als je ze hebt doorgenomen, weet je dus waar je op moet letten voordat je begint met het gitaar!

1. Te lang twijfelen over het juiste gitaar

Als beginner zal je vermoedelijk kiezen voor één van de deze drie gitaren: een klassieke gitaar, een westerngitaar of een elektrische gitaar. Er zijn grofweg twee soorten akoestische gitaren: de klassieke- en de westerngitaar. Deze modellen maken gebruik van nylon snaren, waardoor je kunt rekenen op een relatief warme basisklank. 

De elektrische gitaar is in vele opzichten afwijkend van de bovengenoemde types. Zo hebben elektrische gitaren een ‘solid body’ (massief) en geen klankkast, waardoor het gitaar een stuk fijner is, maar ook iets zwaarder. Begin je net? Dan is het niet aan te raden om op een elektrisch gitaar te beginnen. Start bij voorkeur op een klassiek of westerngitaar.

Natuurlijk ben je er helemaal vrij in en zijn er meerdere redenen die van belang zijn voor je keuze van een gitaar, zoals mooiheid en je favoriete band (voor inspiratie), zodat je snel de look én sound krijgt die je zoekt. Echter, bij een elektrisch gitaar mis je de zuiverheid van een akoestisch gitaar.

Verder ben je bij een elektrisch gitaar iedere keer afhankelijk van een versterker, waardoor het in het geheel minder eenvoudig te vervoeren is. Een akoestisch gitaar met stalen snaren is in het begin misschien wat gevoeliger voor je vingers, maar hier wen je naar verloop van tijd aan.

Twijfel niet te lang over welk gitaar je moet nemen, en ga af op je gevoel. Waar voel jij je het prettigst bij? Als je die vraag kunt beantwoorden, dan ben je al eerder geneigd het instrument te gebruiken en te oefenen. Zo zal je ook snel beter worden, waardoor het speelplezier toeneemt.

Enkele jaren geleden heerste nog wel de opvatting dat je perse moest beginnen op een klassiek gitaar, maar van die gedachte zijn mensen tegenwoordig afgestapt. Dus wil je wel graag beginnen op een elektrisch gitaar? Als je van rock of metal houdt dan is dit dus wel een logische keuze.

2. alles zelf willen leren

Er zijn genoeg mensen die zichzelf alles willen aan leren. Alles valt in principe ook te leren! Zo ook met gitaar leren spelen, want dit kan je doen door te kijken en luisteren naar andere gitaristen. Video tutorials op YouTube of advies van een vriend of familielid.

Op zich zijn er beste goede tutorial filmpjes te vinden op het internet, maar welke zijn nu kwalitatief goed en welke niet? Als beginner kan je dit moeilijk beoordelen, want je zult al snel iets aannemen als je in de beginfase zit. Het is dus belangrijk dat je een stabiele basis creëert.

Waarom? Als je in het begin de juiste dingen aanleert, dan kan je alleen maar beter worden. Andersom geldt: als je iets fout aanleert, dan wordt het heel moeilijk om hier weer vanaf te komen. Om goed van start te gaan is een gitaardocent dus belangrijk! Privé lessen zijn vrij prijzig, maar om kosten te besparen is een online gitaarcursus een goed alternatief. Benieuwd naar goede online gitaarlessen? Dan is dit wellicht interessant voor jou!

3. Spelen zonder warming-up

Een professionele sportman gaat nooit het veld in voordat hij een goede warming-up heeft gedaan. Dat is niet om de show te stelen, maar om de spieren los te maken en zo blessures te voorkomen. Voor muzikanten geldt hetzelfde. Misschien is de inspanning niet zo fysiek als bij sportlui, maar het idee blijft hetzelfde.

De beginnende gitarist wil vaak te snel alles achter elkaar leren. Op zich is het goed dat je leergierig bent, maar speel je je wel warm voor elke oefensessie? Speel op zijn minst 3 minuten warm met iets wat je goed beheerst te spelen. Dan zal je met een fijn gevoel en voldoende zelfvertrouwen een nieuwe sessie ingaan.

Met een warming-up zal je ook merken dat je nieuwe leerstof makkelijker opneemt en door die paar minuutjes ga je minder snel fouten maken. Warm je handen goed op. Start met een warming-up voor de polsen door deze een aantal keer te draaien. Ga dan over naar de vingers, waarmee je ook draaiende bewegingen maakt. Let erop dat elke vinger los van de andere draait. Wissel af met masseren ter stimulering van de bloedsomloop. 

Verder zorgen rek- en strekoefeningen voor gerichte actie op de banden en uiteindelijk leidt dit tot een betere houding. Spreid je vingers zo wijd mogelijk en trek je toppen dan naar achteren, maar let er op dat je dit niet forceert.

4. Niet genoeg oefenen

Zeker in de beginperiode is het belangrijk dat je consequent blijft oefenen. Al is het maar een kwartiertje per dag, Als je namelijk de ene week elke dag oefent, de week daarop niet, en daarna weer netjes elke dag een kwartier oefent, dan zal je merken dat je niet snel vooruit gaat.

Gitaar leren spelen is een proces. Je kunt het vergelijken met leren fietsen of het aanleren van een vreemde taal. Dit kan je ook niet naar één lees, maar wel als je wekelijk consequent oefent. Wanneer je voldoende oefent zal je merken dat het steeds makkelijker en beter gaat.

Je kunt nog zo’n geweldig gitaar hebben en de beste lessen of gitaardocent hebben, maar als je niet consistent bent met oefenen dan heb je er nog niks aan! Maak voor jezelf een planning wanneer je gaat oefenen en houd je hier ook aan. Zeker in het begin is dit fijner voor je vingers. Door iedere dag even te oefenen leer je meer dan één keer per week een paar uur achter elkaar. Kies een vast moment per dag, zodat het een gewoonte wordt.

Lees ook: krachtige redenen waarom gitaar leren spelen zo uitdagend is

5. geen geduld hebben

Wanneer je vandaag start met gitaar leren spelen, dan is het vrijwel onmogelijk dat je de dag erop feilloos nummers achter elkaar speelt. De theorie (minstens zo belangrijk) kan soms wat droog van stof zijn, maar neem dit wel serieus!

Op de lange termijn zal je hier zeker profijt van hebben. Er zijn namelijk geen gitaristen die in één week al vloeiend kunnen spelen. Wees dus geduldig. Alles zo snel mogelijk achter elkaar leren heeft geen zin. Het is een proces waar tijd en energie in gaat zitten, maar waar je alleen maar profijt van gaat hebben.

6. vergeten om je gitaar te stemmen

Als het geluid van je gitaar niet lekker klinkt, dan komt dit omdat de gitaar niet goed is gestemd of omdat je een gitaar hebt van een te lage kwaliteit of vanwege ouderdom. Bij beginnende gitaristen geldt vaak het eerste: ze vergeten hun gitaar te stemmen, voordat ze gaan oefenen.

Hierdoor spant de stemmechaniek de snaren niet goed meer aan waardoor de verkeerde toon geven. Het gevolg is een vals gitaar. Om je gehoor te trainen is het belangrijk dat je altijd je gitaar stemt. Op die manier hoor je ook hoe gitaarakkoorden en tonen daadwerkelijk klinken. Neem het stemmen van je gitaar daarom serieus.

Er zijn twee manieren om je gitaar te stemmen: op gehoor of met behulp van stemapparaat.

Gitaar stemmen op gehoor

Stemmen op gehoor vergt wel de nodige oefening. Hiervoor kan je een referentietoon gebruiken van een stemvork of stemfluit bijvoorbeeld. Het stemmen van de snaren van je gitaar doe je door middel van de stemmechanieken te draaien, maar hoe weet je nou welke kant je op moet draaien?

Als je een stemknop van bovenaf zou bekijken, dan zal je hem meestal linksom draaien om de noot hoger te krijgen. Wordt de noot dan juist lager, dan draai je hem rechtsom. Per gitaar kan dit nog even wennen zijn, omdat de figuraties tamelijk kunnen verschillen.

De meeste elektrische gitaren hebben zes stemmechanieken op een rij aan één zijde van de kop zitten, andere gitaren zoals de meeste akoestische gitaren hebben er drie aan elke zijde.

Gitaar stemmen met stemapparaat

Een makkelijkere en meer nauwkeurige manier is door je gitaar te stemmen met een stemapparaat. Deze optie biedt eigenlijk alleen maar voordelen, dus is eigenlijk een betere manier dan het stemmen op gehoor.

De zogenoemde ‘clip-on-tuner’ is hierbij het meest toegankelijk. Als beginnend gitarist, is het voor de meest soepele stem-ervaring aan te raden een clip-on-tuner te gebruiken. Als je de tuner op je gitaar klemt, hem aanzet en daarna één snaar aanslaat, dan geeft de tuner aan welke noot dit is.

Probeer dit bij één snaar tegelijk te houden, sla deze frequent aan voor een constante toon, maar niet te hard. Met de hulp van bewegende lampjes laat hij vervolgens zien of de snaar te hoog, te laag of juist goed is gestemd.

Aansluitend draai je aan het stemmechaniek in de juiste richting tot de tuner aangeeft dat de snaar op de juiste stemming is. Er bestaan ook stemapparaten die door middel van een microfoon of jack-kabel werken. Het stemproces is hier ongeveer hetzelfde bij.

7. Linkshandig of rechtshandig gitaar spelen

Wees je er goed van bewust dat je links- of rechtshandig bent. Bekende linkshandige gitaristen als Paul McCartney zweren erbij om ‘gespiegeld’ te spelen, maar evenveel linkshandigen kiezen ervoor om simpelweg rechtshandig te spelen. Dus hoe moet je nu als linkshandige gitaar leren spelen?

Hier zijn twee simpele mogelijkheden voor: je gaat linkshandig leren spelen of rechtshandig.

Linkshandig gitaar leren spelen

Voelt het voor jou (als linkshandige) niet goed om rechtshandig gitaar te leren spelen? Dan zijn er tegenwoordig voldoende gitaren en lesmateriaal beschikbaar die gericht zijn op de linkshandige gitarist. Enkele gitaarmerken hebben zelfs een speciale lijn voor linkshandigen. Zo hoef jij niets te spiegelen en niet tegen je gevoel in gitaar te spelen.

Rechtshandig gitaar leren spelen

Als complete beginneling kan je heel goed leren gitaar spelen op een rechtshandige gitaar. Hier zitten veel voordelen aan. Zo kan je op elk gitaar spelen dat je tegenkomt, en niet alleen op je eigen linkshandige gitaar. De mogelijkheden zijn groter en je kunt elke les volgen die je wilt, zonder in je hoofd alles te moeten spiegelen.

Of dit ook voor jou werkt, kom je snel genoeg achter. Misschien kan je een rechtshandige gitaar lenen van een vriend of familielid. Hoe houd je het gitaar vast: als een links- of rechtshandige? En wanneer je met dit gitaar een aantal lessen volgt voor rechtshandige, dan voel je als snel of dit prettig is voor jou.

Sommige linkshandige zijn met beide handen erg handig, waardoor het weinig uitmaakt, omdat bij gitaar spelen toch beide handen dienen samen te werken. Maar als dit niet voor jou werkt, dan is dit ook geen probleem.

Uiteindelijk gebruik je beide handen om ritme te spelen en gaat bijvoorbeeld je akkoordenhand ook extra melodie spelen. Tot slot is de manier van les krijgen van groot belang op de keuze die je als linkshandige zal moeten maken.

Samenvattend

  • Bepaal voor jezelf of je links- of rechtshandig gitaar wilt leren spelen
  • Maak een keuze voor een beginnersgitaar
  • Kies de lesmethode die bij jou past
  • Gebruik een goede warming-up
  • Blijf consequent oefenen
  • Neem de tijd, zowel voor de theorie als de praktijk
  • Stem bij elke oefensessie je gitaar af
  • Resultaat na 15-20 lessen: een goede beginnersgitarist!