Veel mensen vragen zich af: op latere leeftijd muziek leren spelen: kan dat wel? Het antwoord op deze vraag luidt volmondig: ja. Iedereen kan muziek leren spelen, ook op een oudere leeftijd.

Het enige dat je nodig hebt is motivatie en de mogelijkheid en bereidheid om tijd te willen investeren. Op latere leeftijd muziek leren spelen is niet alleen leuk, het biedt ook tal van voordelen in sociaal opzicht en op het gebied van welzijn.

Leonard Cohen leerde op latere leeftijd muziek spelen

Om je ervan te overtuigen dat op latere leeftijd muziek leren spelen absoluut mogelijk is, kun je het beste kijken naar sprekende voorbeelden. Je hebt ongetwijfeld gehoord van Leonard Cohen.

De wereldberoemde, in 2016 overleden Canadese singer-songwriter vergaarde faam met zijn prachtige teksten en folkmuziek.

Hoewel Cohen als tiener zijn eerste stappen zetten met de gitaar, was dit zeker niet direct succesvol. Hij concentreerde zich in eerste instantie namelijk op het schrijven van liedjes, maar had moeite om daarmee rond te komen.

Pas in zijn dertiger jaren brak hij écht door met zijn muziek en de jaren daaraan voorafgaand had hij nog heel hard moeten oefenen op zijn gitaarspel.

Ook deze grootheden piekten laat

De gelauwerde soul artiest Al Jarreau, thans gezien als één van de beste artiesten in zijn genre, brak pas door toen hij tegen de veertig liep.

Het was zeker niet zo dat hij op jongere leeftijd al de vaardigheden had om tot de top van de muziekindustrie door te dringen. De beroemde jazzgitarist Wes Montgomery begon pas met het leren gitaar spelen toen hij twintig was.

Randy Bachman heeft uiteindelijk faam verworven met zijn gitaarspel, maar voor die tijd speelde hij lange tijd viool. Bachman is dus het bewijs dat je ook op latere leeftijd nog een nieuw instrument kunt leren spelen.

Zelfs Eric Clapton, één van de beroemdste gitaristen ooit, heeft het gitaarspelen niet met de paplepel ingegoten gekregen. Hij begon weliswaar op jonge leeftijd, maar stopte met spelen en pikte het jaren later pas weer op.

Gitarist Craig Chaquico moest na ziekte zelfs helemaal opnieuw leren gitaar spelen: en dat lukte hem.

Heel veel mensen beginnen op latere leeftijd

Er zijn dus voldoende praktijkvoorbeelden te benoemen van succesvolle artiesten die op latere leeftijd muziek hebben leren spelen. Dat zijn echter professionals en jij vraagt je wellicht af of dit voor de gewone sterveling ook mogelijk is.

Kijk vooral eens rond op diverse internetfora en verbaas je over hoeveel mannen en vrouwen op latere leeftijd begonnen zijn met het spelen van een instrument. Natuurlijk betreft het hier geen professionele muzikanten, maar dat hoeft ook niet.

Jij hebt waarschijnlijk ook niet de ambitie om ooit in een volle Heineken Music Hall of Ziggo Dome te staan: je wilt gewoon aan de slag met je passie en jezelf ontwikkelen. Wat is nu mooier dan dat?

Waarom laat beginnen best logisch is

Als je gaat zoeken, zul je zien dat het absoluut geen uitzondering is dat mensen na hun veertigste nog starten met het spelen van een instrument.

Meer en meer mensen pakken na hun vijftigste, zestigste of zelfs nog later voor het eerst een instrument op.

Dat is helemaal geen gek idee. Voor iemand die gepensioneerd is, is het leren spelen van een muziekinstrument een prachtige hobby, waarvoor hij of zij bovendien eindelijk de tijd heeft. Er zijn zeer veel onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden om op oudere leeftijd te leren om muziek te spelen.

Men zegt vaak dat het voor een ouder brein moeilijk is om te leren. Nu zal niemand beweren dat je op je zestigste nog net zo soepel zult spelen en net zo snel informatie op zal nemen als op je achttiende, maar onmogelijk is het zeker niet.

Wat de wetenschap zegt

Onderzoeker Norman Weinberger stelde in 1996 naar aanleiding van uitvoerig onderzoek: ‘Is het te laat om kennis en plezier op te doen met het leren van muziek op latere leeftijd?

Van een dergelijke beperking is geen sprake. Daar is geen bewijs voor, zolang men de fysieke mogelijkheid heeft om een instrument te bespelen.

Het leren spelen van een instrument heeft bovendien aangetoond dat dit in meerdere opzichten een positieve werking heeft op de psychologische en sociale ontwikkeling.

Een experiment leverde bewijs

Om deze conclusies in de praktijk te ondersteunen, startte onderzoeker Dr. Roy Ernst een fraai experiment. Hij richtte de New Horizons Band op: een band die uitsluitend bestond uit muzikanten in de leeftijd tussen de zestig en vijfentachtig jaar.

Geen van allen hadden zij ervaring in het bespelen van een muziekinstrument. Met de juiste lessen en motivatie lukte het de New Horizons Band echter om een bijzonder hoog niveau te halen: zelfs goed genoeg om op te treden.

Daarbij gaven de leden aan dat zij allemaal ontzettend veel plezier en geluk ervoeren van het spelen. Op latere leeftijd muziek leren spelen kan dus echt en is diverse malen aangetoond.

Muziek als steun en uitlaatklep

Op latere leeftijd muziek leren spelen levert je nieuwe vaardigheden op. Wie de vaardigheid heeft om een instrument te bespelen, profiteert hier de rest van zijn of haar leven van. Het brengt je uitdaging en plezier.

Muziek is voor veel mensen een grote steun. Denk maar eens aan alle momenten waarop muziek een belangrijke rol speelt. Mensen gebruiken muziek als uiting van blijdschap, op feesten, om tot rust te komen, maar ook om verdriet te verwerken, stress te verdrijven en te rouwen.

Dan hebben wij het alleen nog maar over passief muziek ervaren, luisteren dus. Het actief beoefenen van muziek kan zorgen voor een nog sterkere beleving.

Muziek houdt je gezond

Wie op latere leeftijd besluit om een muziekinstrument te leren spelen, werkt niet alleen aan zijn of haar muzikaliteit, maar opent ook nieuwe deuren. Je kunt er namelijk mee doen wat je zelf wilt.

Sommigen ontdekken dat het ook op latere leeftijd mogelijk is om een band te vormen of om zelf op te treden. Anderen kiezen ervoor om vrienden en familie met hun muziek te vermaken, publiceren hun werk op het internet of zoeken community’s met andere muziekliefhebbers.

Het effect op je brein

Neurowetenschappers hebben het effect van muziek spelen op het brein onderzocht. Het was al langere tijd bekend dat het voor kinderen en jonge mensen zeer goed is om een instrument te bespelen, maar dit blijkt ook voor ouderen te gelden.

Wie op oudere leeftijd muziek leert spelen, helpt het brein gezond te houden.

Studies onderschrijven dat het spelen van een instrument kan helpen het geheugen goed te houden. Ook moet het effect van geluk en plezier op het fysiek welzijn niet onderschat worden.

Wie geduld heeft…

Een andere opvallende eigenschap van een instrument bespelen, is dat dit het geduld bevordert. Dit is niet iets dat zomaar komt aanwaaien. Mensen stoppen vaak met spelen omdat iets niet lukt, of omdat zij onvoldoende progressie zien.

Dit is juist een uitdaging: zorg dat je niet opgeeft. Wie geduld heeft, zet door en ontwikkelt nog meer geduld. Dat is een uitstekende eigenschap. Voor veel mensen vormt sporten een uitlaatklep die hen helpt gezond en stressvrij te houden.

Muziek maken heeft ook een positieve werking op het elimineren van stress. Het is bezigheidstherapie en ook nog eens leuk om te doen. Daarnaast zorgt vooruitgang voor beloning en een goed gevoel.

Je weet nu dat het geen enkel probleem is om op latere leeftijd muziek te leren spelen. Het biedt zelfs vele voordelen. Wil je nu weten welk instrument bij jou past? Klik dan hier!

Start nu een online cursus en ontdek hoe leuk het is

Wil jij op latere leeftijd muziek leren spelen, dan nodigen we je van harte uit om te beginnen met één van de online cursussen. Leren spelen vergt vooral tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Je hoeft geen natuurtalent te zijn.

Iedereen kan beginnen en, niet onbelangrijk, iedereen kan resultaat boeken. Je zult zien dat je het sneller oppikt dan je denkt en dat naarmate je verder gaat je steeds meer plezier zult beleven aan het bespelen van je instrument.

Met de online cursussen kun je leren spelen op je eigen tempo. Je kiest zelf jouw favoriete instrument en speelt en leert waar en wanneer het jou uitkomt. Als je regelmatig oefent, zul je zien dat je meer en meer wilt gaan spelen.

Omdat je ook stap voor stap steeds beter wordt, heeft dit een versterkend effect. Of je nu al eens een instrument bespeeld hebt of dat je helemaal vanaf nul begint: muziek cursussen zijn voor iedereen geschikt.

Wat je doel ook is met het leren spelen van een instrument: op deze manier leer je het op een effectieve en plezierige wijze. Hieronder vind je de beste online cursussen om muziek te leren spelen. Veel succes!