Je hebt interesse om een muziekinstrument te leren bespelen. Dat is altijd een goede keuze, maar je stelt jezelf waarschijnlijk de vraag: welk instrument past bij mij? Welk instrument het beste bij je past, is afhankelijk van een aantal factoren.
In dit artikel nemen wij deze factoren onder de loep. Na het lezen hiervan heb je een duidelijk beeld en kun je een weloverwogen keuze maken welk instrument je het beste kunt leren bespelen. Overigens willen wij je helemaal niet beperkten tot het leren spelen van één instrument.
Welk instrument past bij mij?
Als je een passie hebt voor muziek en meerdere instrumenten mooi vindt, dan is het geweldig om uiteindelijk meerdere instrumenten te leren bespelen. Je moet echter ergens beginnen en dus wil je waarschijnlijk beginnen met je favoriete instrument.
Misschien heb je geen uitgesproken favoriete instrument of heb je gewoon nog geen antwoord op de vraag: welk instrument past bij mij? Laten wij stap voor stap kijken naar de belangrijkste invloeden om tot de beste keuze te komen.
Je muzikale voorkeur
Je kunt een duidelijke schifting maken door af te gaan op je muzikale voorkeur. Heb jij een sterke voorkeur voor rockmuziek, dan is de saxofoon misschien niet het meest interessante instrument om mee te beginnen.
Ben je een jazzliefhebber, dan is de saxofoon juist wel weer een uitermate geschikt en relevant instrument om te leren bespelen en zul je wellicht weer wat minder hebben met een viool. Onderstaand vind je de meest gebruikte instrumenten per muziekgenre.
Het moet worden opgemerkt dat instrumenten als het drumstel, de piano en de gitaar in vrijwel elke muzieksoort terugkomen. Dit zijn dan ook ‘veilige’ keuzes, voor wie breed georiënteerd is.
Veelgebruikte instrumenten
Rock: (elektrische) gitaar, drum
Pop: (elektrische) gitaar, piano, keyboard
Soul: drum, elektrische gitaar, piano, saxofoon
Hiphop: drum
Jazz: saxofoon, trompet, drum, piano, basgitaar
Folk: gitaar, banjo, mondharmonica, ukelele
Electro: keyboard, elektrische gitaar
House / dance: keyboard, elektrische gitaar, piano, basgitaar
Blues: mondharmonica, (elektrische) gitaar, banjo, saxofoon
Country: banjo, (elektrische gitaar), piano, ukelele
Klassiek: piano, viool, harp
Als je nu de vraag ‘welk instrument past bij mij’ al duidelijk kunt beantwoorden, dan vormt dit een gedegen basis. Er zijn echter nog andere factoren waar je rekening mee kunt houden.
De kosten van het instrument
Je staat wellicht te popelen om te beginnen en dat is hartstikke fijn, maar voordat je een instrument kiest, is het verstandig om te kijken naar de kosten. Instrumenten kunnen onderling behoorlijk verschillen in prijs. Een piano of drumstel is behoorlijk duur in aanschaf.
Dat is iets wat jij je goed moet realiseren voordat je begint. Veel instrumenten, waaronder de gitaar, zijn prima tweedehands verkrijgbaar tegen schappelijke prijzen. Een instrument als een keyboard of mondharmonica hoeft helemaal niet duur in aanschaf te zijn.
Laat je van te voren goed informeren. Welk instrument bij je past, hangt ook af van je financiële mogelijkheden.
Naast de aanschafprijs speelt de prijs van onderhoud wellicht ook een rol. Een gitaar of drumstel zal doorgaans niet bijzonder veel speciaal onderhoud vergen, maar hoe zit dat met een saxofoon of trompet?
Waar heb je affiniteit mee?
Welk instrument past bij mij? Die vraag is lastig te beantwoorden zonder te kijken naar je aanleg en affiniteit. Laten wij eerst eens kijken naar de affiniteit. Affiniteit hangt samen met je muzikale voorkeur zoals eerder benoemd, maar toch is er een wezenlijk verschil.
Je kunt wel helemaal ondersteboven zijn van de zoete klanten van een harp, maar vind je het ook leuk om te spelen? Om je affiniteit te bepalen is het goed om te kijken waar jij jezelf het liefste op ziet spelen.
Een slaginstrument, blaasinstrument, toetsinstrument of snaarinstrument? Dit bepalen zorgt al voor een duidelijk antwoord op de vraag welk instrument bij jou past.
Waar ligt je aanleg?
Aanleg is ook een belangrijke factor. Dat je een instrument mooi of interessant vindt, betekent niet automatisch dat dit ook het instrument is dat jij het beste kunt leren bespelen.
Als je erg korte of stijve vingers hebt, of gewoon niet zo vingervlug bent, dan is een gitaar of viool misschien niet erg geschikt voor jou.
Heb je geen goede grove motoriek, dan kun je een drumstel beter links laten liggen en als je last hebt van kortademigheid dan is het in de basis niet verstandig om te kiezen voor een blaasinstrument.
Waar en wanneer wil je spelen?
Het antwoord op de vraag ‘Welk instrument past bij mij?’ schuilt ook in het gebruik van het instrument en de mogelijkheden die daarvoor zijn. Los van de financiële ruimte, moet je ook denken in fysieke ruimte.
Heb je de fysieke mogelijkheid om het instrument van jouw keuze te bespelen? Een mondharmonica, trompet, gitaar of keyboard neem je relatief eenvoudig overal mee naartoe. Maar een keyboard kun je niet bespelen als je niet beschikt over stroom of batterijen.
Een viool of harp is misschien te kwetsbaar om mee te nemen en een piano of drumstel kun je alleen bespelen in de ruimte waar deze staat.
Houd rekening met je omgeving
Wie een muziekinstrument wil bespelen, zal – indien hiervan sprake is – ook met buren rekening moeten houden. Even ’s avonds laat keyboard spelen kan prima, want je kunt gebruik maken van een koptelefoon.
Aan een kwartiertje harp of akoestische gitaar spelen zal niemand zich snel ergeren, maar hoe zit dat met de harde, schelle tonen van een trompet of de dreunende trommels van een drumstel?
Allemaal zaken om rekening mee te houden. Het juiste instrument kiezen komt niet alleen voort uit een impuls…
Je wilt doordacht te werk gaan en jezelf in staat stellen om niet alleen nu, maar ook in de toekomst met veel plezier te blijven spelen.
Als er factoren meespelen die het bespelen van je instrument bemoeilijken, dan kan dit je plezier verstoren en ervoor zorgen dat je misschien wel stopt. Dat zou zeer jammer zijn.
Generalistisch of juist heel specifiek?
Je speelt je instrument omdat je er plezier aan wilt beleven. Daarom kan het helemaal geen kwaad om aandacht te besteden aan de toepasbaarheid. Sommige instrumenten zijn nu eenmaal gangbaarder dan andere. We hebben eerder al de piano, de gitaar en het drumstel genoemd.
We noemden dit niet voor niets ‘veilige keuzes’: deze instrumenten komen in bijna elke muziekstroming en bijna elk nummer voor. Dit maakt het gemakkelijk om muziek te vinden waarbij je naar hartenlust mee kunt spelen. Met de radio meetokkelen met je gitaar is eenvoudig te doen.
Hetzelfde geldt voor de piano en wie een drumstel bespeelt kan op bijna elke muzieksoort zorgen voor een beat of ritme. Een ukelele, mondharmonica of saxofoon past wellicht niet bij elke muzieksoort.
Dit heeft te maken met het feit dat dit iets meer uitgesproken instrumenten zijn met een zeer specifieke klant. Als je een antwoord wilt vinden op de vraag ‘Welk instrument past bij mij?’ kijk dan ook naar de toepasbaarheid.
Probeer, probeer, probeer
Heb je nog geen antwoord kunnen vinden op de vraag welk muziekinstrument bij je past, wees dan niet bang om te proberen. Stap gewoon eens een muziekwinkel binnen en vraag informatie of een demonstratie van de verschillende instrumenten. Dit zal je zeker helpen een goede keuze te maken.
Een andere goede manier is om je omgeving te bevragen. Je kent ongetwijfeld mensen die een instrument bespelen. Stel hen de vraag: welk instrument past bij mij?
En vraag hen vooral ook waarom zij voor dit specifieke instrument hebben gekozen. Zorg ervoor dat je de mening van meerdere mensen krijgt zodat je goed kunt vergelijken.
Er is geen verkeerde keuze
Wij bieden online cursussen voor vele instrumenten. Verdiep je eens in deze cursussen. Dat je een instrument wilt gaat spelen, staat al vast, maar door alvast naar de diverse cursussen te kijken, kun je wellicht beter inschatten welke instrumenten wel en niet geschikt zijn.
Door je te verdiepen in de materie en de mogelijkheden krijg je een beter beeld van hoe het traject eruit zal zien. Wat je ook doet, vergeet niet: er is geen verkeerde keuze. Denk je het instrument gevonden te hebben dat perfect bij je past, maar blijkt dit achteraf toch niet zo te zijn? Dat geeft helemaal niets!
Veel mensen proberen in de loop der tijd verschillende instrumenten uit. Misschien zorgt het bespelen van een instrument er wel voor dat je interesse krijgt in een ander instrument. Misschien begin je met de saxofoon, maar vind je later toch een trompet interessanter…
Wellicht wakkert jouw interesse voor het keyboard ook wel een ook wel een passie voor de piano aan? Heb je ondanks al deze tips nog geen antwoord weten te vinden op de vraag ‘Welk instrument past bij mij?’ dan raden wij aan om veilig te beginnen.
De piano en de gitaar zijn niet voor niets ’s werelds meest bespeelde instrumenten. Dezen geven je een solide, toegankelijke basis van waaruit je altijd verder kunt werken.
Ooit heb ik op mijn 16de korte tijd gitaar gespeeld. Ik bakte er toen niet veel van. Dan is deze manier online zoveel beter! Ik oefen rustig in mijn eigen tempo stapje voor stapje en heb de akkoorden nu al aardig onder de knie. Echt een leuke manier om ‘beter’ gitaar te leren spelen!
Een aantal jaren heb ik gedrumd in een band en ik wou daarnaast altijd al graag gitaar leren spelen. Deze methode sprak mij daar het meeste bij aan en dus ben ik eerst gestart met de gratis proefles. Top! Heb er geen moment spijt van gehad. Groet, Joey