Ze zeggen wel eens dat vroeger alles beter was. Muziek vormt hierop geen uitzondering. Vraag het een muziekliefhebber van ongeveer veertig jaar of ouder en hij/zij zal in de meeste gevallen zeggen dat de hedendaagse muziek het niet haalt bij de muziek van vroeger. Is dat wel terecht?
Er zijn zeker verschillen te benoemen tussen de muziek van toen en nu. De opkomst van de computer heeft een hoop veranderd, ook op muzikaal gebied. Waar alle muziek vroeger werd gemaakt met behulp van instrumenten, wordt tegenwoordig veel muziek in de studio met een computer gemaakt.
Wat is beter?
Of het één beter is dan het ander, is geheel smaakafhankelijk. Er wordt wel eens een beetje laatdunkend gedaan over de huidige generatie popartiesten. Zijn zij nog wel echt muzikaal? Sommigen zullen zeggen van niet, want veel hedendaagse artiesten spelen helemaal geen instrument meer.
Hun muziek wordt geproduceerd door producers die met behulp van allerlei computers de meest catchy beats en melodieën produceren. Je zou kunnen zeggen dat dit niet echt meer iets met muziek te maken heeft, maar aan de andere kant: als het goed klinkt, klinkt het goed, toch?
Instrumenten zijn nog springlevend
Dit discussiepunt raakt precies het grote verschil tussen muziek van toen en nu: de instrumenten. Waar zijn zij gebleven? Ze zijn niet helemaal verdwenen, zo zullen de volgende voorbeelden aantonen.
Muziekinstrumenten zijn nog steeds springlevend en het bespelen van een muziekinstrument is nog altijd een fantastische vaardigheid om te bezitten en bovendien leuk om te leren.
Muziek van toen en nu: de piano
Je kunt het simpelweg niet over muziek hebben zonder te praten over de piano. De piano is samen met de gitaar het meest bespeelde instrument ter wereld. Muziek kan haast niet zonder dit instrument: de piano komt in bijna elk nummer terug.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de synthesizer in opkomst en dit elektronische instrument heeft de rol van de piano in de muziekindustrie veranderd. De synthesizer en later het keyboard voegden nieuwe mogelijkheden toe voor toetsenisten.
Sindsdien is in muziek niet alleen meer een klassiek piano te horen, maar hoor je ook veel elektronische klanken. Desalniettemin zal de piano nooit helemaal verdwijnen, daarvoor is het een veel te belangrijk en mooi instrument.
Trouw aan de oude meesters
Iedereen kan wel de grote pianisten uit het verleden noemen: denk aan Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart of Frédéric Chopin.
Wereldberoemde componisten en pianisten die de wereld van de klassieke pianomuziek hebben geschapen.
Dat muziek van toen en nu niet veel hoeft te verschillen, bewijzen diverse moderne pianisten die trouw blijven aan de klassieke stroming. In ons eigen land (en ver daarbuiten) is Wibi Soerjadi natuurlijk een bekend voorbeeld, maar ook internationaal timmeren klassieke pianisten nog hard aan de weg.
Michael Hersch, Ivan Ilic, Vera Kerstens en Alexander Kobrin zijn allemaal voorbeelden van hedendaagse klassieke pianisten die niet alleen ware meesters zijn, maar ook nog eens relatief jong zijn. Dit bewijst dat de muziek van vroeger voortleeft in de muziek van nu.
Hoe de piano in de jazz voortleeft
Dit geldt niet alleen voor klassieke pianomuziek. Wie kijkt naar de jazz scene ziet dat de piano daar ook nog steeds goed vertegenwoordigd is. Iedereen kent grootheden als Dave Brubeck en Herbie Hancock.
Net als in de klassieke muziek zijn ook in de jazzmuziek al vele grootheden uit het verleden overleden. Zij hebben echter een nieuwe generatie pianisten geïnspireerd.
Jamie Cullum, Robert Glasper en Jarrod Lawson zijn enkele voorbeelden van jonge, populaire artiesten die hun moderne muziek baseren op het pianospel van vroeger.
Muziek van toen en nu: de gitaar
Net als de piano is ook de gitaar niet weg te denken uit de muziekindustrie. Ook de gitaar heeft een evolutie ondergaan, niet in de laatste plaats door de komst van de elektrische gitaar.
De elektrische gitaar heeft gezorgd voor nieuwe klanken en mogelijkheden, maar de akoestische gitaar zal nooit zijn plekje in de muziekwereld afstaan. Daarvoor is hij te belangrijk.
De gitaar die wij allemaal kennen, is de Spaanse gitaar. Deze heeft een lange geschiedenis.
De oude Grieken gebruikten al voorlopers van de gitaar, maar omstreeks 1780 werd de gitaar zoals wij die vandaag de dag nog kennen gecreëerd in Spanje.
Sindsdien is de gitaar niet meer weg te denken uit de muziek. Of hij nu gebruikt wordt om serenades te begeleiden, als begeleiding voor akoestische optredens of in allerlei vormen van muziek.
Waar zouden we zijn zonder?
Het aantrekkelijke van de gitaar is dat deze in vrijwel elke muziekstroming terug te vinden is. Wat je muzieksmaak ook is: de gitaar is sowieso een onmisbaar element. Zelfs in elektronische muziek als house of trance wordt vaak nog een gitaar toegevoegd.
De charme van een gitaar is immers bijna niet na te bootsen. De muziek van toen en nu mag dan wel wezenlijk van elkaar verschillen; de gitaar is bijna altijd het middelpunt geweest. De meeste mensen zullen de gitaar kennen uit de rockmuziek of uit de blues. In beide muziekstromingen wordt de gitaar zowel akoestisch (Spaanse gitaar) als elektrisch gebruikt.
Waar zouden The Beatles en The Rolling Stones zijn geweest zonder hun gitaristen John Lennon, George Harrison en Keith Richards? Wat is Queen zonder Brian May en wat had Eric Clapton gemoeten zonder zijn geliefde instrument?
Hoe oude invloeden voortleven
Waar er vroeger slechts enkele genres rockmuziek bestonden, zijn er tegenwoordig ontelbare varianten: van klassieke rock tot hardrock en death metal, pop rock, grunge, punk en alles daar tussenin. De gemeenschappelijke deler? De gitaar.
Ook als je andere muziek van toen en nu vergelijkt met elkaar, kom je tot de conclusie dat de gitaar nog steeds de levensader is van menig band en artiest. De invloeden van oude soullegendes als George Benson hoor je nog steeds terug in de muziek van neo-soul artiesten als D’Angelo.
Zangers als Anthony Hamilton maken nog maar wat graag muziek samen met Carlos Santana en wie kan zich Lenny Kravitz voorstellen zonder zijn elektrische gitaar?
Iedereen kent de klassiekers
Zelfs moderne popartiesten als Justin Bieber, zo’n beetje de belichaming van de hedendaagse muziekindustrie, kennen hun klassiekers.
Biebers muziek mag dan wel verschillen van die van The Beatles als de dag van de nacht; de Canadese popster bespeelt wel degelijk meerdere instrumenten, waaronder de gitaar.
Lady Gaga is een ander goed voorbeeld: zij staat bekend om haar extravagante voorkomen en popmuziek met elektronische invloeden, maar ook zij is zeer bedreven op instrumenten, waaronder de piano.
Muziek van toen en nu: de drum
Eén van de mooiste vergelijkingen van de muziek van toen en nu kun je maken door te kijken naar de rol die het drumstel heeft gespeeld in de evolutie van muziek. Wanneer je denkt aan de drum, denk je waarschijnlijk aan een band. Terecht, want geen enkele band kan zonder een drummer.
De drum wordt gebruikt om het ritme aan te geven; de drummer leidt de band. Bovendien is de meeste muziek maar ‘kaal’ zonder de ritmische klanten van het drumstel.
Als je kijkt naar de toepassing van het drumstel, zou je geneigd kunnen zijn te denken dat de rol van drums in de muziek nooit veranderd is, maar niets is minder waar.
De bakermat van een nieuwe stroming
De drummer doet nog steeds wat hij zeventig jaar geleden deed, maar het drumstel heeft nieuwe deuren geopend in de muziekwereld.
Sterker nog: zonder de drum had het muziekgenre hiphop nooit kunnen bestaan. Niet alleen is deze muziekstroming gebaseerd op beats; dat er überhaupt beats zijn, is aan het drumstel te danken.
In de jaren zeventig ontdekten de eerste funk-dj’s dat zij ‘breaks’ (korte stukjes van drumsolo’s die een overgang inluidden) konden isoleren en gebruiken om een beat mee te maken. Deze vondst werd samengebracht met rappen en zo ontstond hiphop.
In veel hiphop muziek is de drum tegenwoordig elektronisch. Vaak wordt er gewerkt met drumpads of beat computers, maar populaire hiphop acts als de Amerikaanse formatie The Roots werken nog met échte drummers, in hun geval de legendarische Questlove.
Leren spelen met online cursussen
De muziek van toen en nu wordt met elkaar verbonden door instrumenten. Gelukkig maar, want zouden wij de piano, het drumstel, de gitaar en al die andere instrumenten kunnen missen?
Een muziekinstrument bespelen is nog steeds een hobby van miljoenen mensen.
Je doet vaardigheden op voor het leven, blijft jezelf uitdagen en laten wij vooral niet vergeten dat het leren spelen van een instrument ook hartstikke leuk is. Wij bieden meerdere online muziekcursussen aan en daar zit zeker een cursus voor jou tussen.
Denk je er al een tijd over na om een muziekinstrument te leren spelen? Wat houdt je tegen? Iedereen kan een instrument leren bespelen, hoe jong of oud je ook bent. Voor sommige mensen vormt hun gebrek aan ervaring een drempel, maar laat dit je niet weerhouden.
Met een online cursus kan ook jij leren jouw favoriete instrument te spelen. Dit kan op jouw tempo en wanneer het jou uitkomt. Dus: welk instrument kies jij?
Leuk artikel zeg! Goed gemaakt. Mooi ook om te lezen wat de invloed is geweest van verschillende muziekinstrumenten in de huidige muziekwereld. Dit geeft aan dat de muziek van vroeger zeker voortleeft in de muziek van nu.