De piano geldt als één van de populairste en meest toegankelijke instrumenten. Niet voor niets kiest een groot gedeelte van de mensen die voor het eerst een instrument gaan bespelen voor de piano.

Piano spelen is voor iedereen mogelijk. Iedereen kan het leren!

Naarmate je vordert, zul je echter merken dat de piano een zeer complex instrument is dat grote uitdagingen biedt. Daarom hebben wij tips om beter piano te spelen.

Tips om beter piano te spelen voor beginners

Als jij beter wilt leren spelen, is de kans aanwezig dat je een autodidact bent, dan wel weinig ervaring hebt in het volgen van pianolessen. Voordat wij je meer tips om beter piano te spelen geven, moet jij jezelf eerst afvragen: ben ik gebaat bij pianoles?

Pianoles kun je volgen op de traditionele manier. Dit betekent dat je ergens les volgt, of thuis les krijgt, van een pianoleraar. Dit is zeker effectief, maar online lessen volgen is net zo effectief en een stuk handiger.

Met online pianolessen heb je jouw digitale leraar altijd bij de hand. Je kunt zo vaak als je wilt oefenen, wanneer dit jou uitkomt. Als je bepaalde stukken wilt herhalen, is dit geen enkel probleem.

Wat je ook doet, probeer eerst eens te kijken wat online pianolessen jou kunnen brengen. Op een zeer kostenefficiënte wijze ga je gegarandeerd in relatief korte tijd en met veel plezier enorme stappen zetten.

Een stukje kennis is noodzakelijk

Sommige tips om beter piano te spelen zijn zeer voor de hand liggend, maar toch moeten wij ze benoemen. Als autodidact kun je, zeker als je beschikt over muzikale aanleg, vrij ver komen.

Je kunt veel doen op gevoel, gehoor en talent maar uiteindelijk is het toch ook belangrijk dat je begrijpt wat je speelt. Daarom is het belangrijk dat je noten leert lezen.

Noten leren lezen helpt je de muziek te begrijpen. Omdat je weet wat je speelt, leg je verbindingen en kweek je begrip en kennis die je kunt blijven toepassen.

De gouden tip: oefenen, oefenen, oefenen

Niemand wordt ergens goed in zonder te oefenen. Er is een gouden regel die stelt dat je pas écht ergens goed in bent als je minimaal 10.000 uur hebt geoefend. Of dit ook voor jou geldt en of je dit wilt, is geheel aan jou om te bepalen.

Feit is wel dat het aloude gezegde ‘oefening baart kunst’ absoluut waar is. Wie beter piano wil leren spelen, zal met regelmaat moeten oefenen. Plezier is hierbij van groot belang.

Natuurlijk zul je af en toe niet zo’n zin hebben om te oefenen, maar over het algemeen moet wel gelden dat het oefenen je plezier brengt. Zonder plezier zul je niet de resultaten boeken die je zoekt. Bovendien: resultaat is de beste motivator en zorgt voor nog meer plezier.

Kijk naar en leer van anderen

Net als jij zijn talloze anderen op zoek naar tips om beter piano te spelen. Zoek elkaar op en leer van elkaar. Op diverse fora en in diverse communities komen pianoliefhebbers samen om hun ervaringen te delen en tips uit te wisselen.

Wees niet bang om hier gebruik van te maken. Wees ook niet bang om je kwetsbaar op te stellen: mensen brengen graag kennis over op anderen met een gedeelde passie.

Door te kijken wat anderen doen en tips te lezen, leer je nieuwe manieren om te oefenen. Deze manieren zullen je zeker helpen om completer te worden en sneller te leren.

Oefen onder de juiste omstandigheden

Je leert sneller beter spelen als de omstandigheden goed zijn. Het heeft geen zin om jezelf te forceren en tegen je zin te gaan oefenen. Zorg ervoor dat de volgende omstandigheden van toepassing zijn als je gaat oefenen:

  • Je hebt zin om te gaan oefenen
  • Wees concreet in wat je wilt gaan oefenen
  • Je bent rustig en niet gestrest
  • Neem de tijd om te oefenen
  • Er is geen afleiding in je omgeving
  • Je piano is goed gestemd (en niet vals)

Je kent wellicht het principe ‘work smarter, not harder’, waarmee wij willen zeggen: hard je best doen heeft weinig zin als de omstandigheden niet goed zijn. Stel jezelf in staat om te leren.

Je lichaam is belangrijk

Het is misschien een open deur, maar om goed piano te spelen is je lichaam van essentieel belang. Als je spierpijn hebt of je handen te koud zijn, kun je niet optimaal spelen en oefenen.

Allereerst is het belangrijk om de juiste houding te hebben. Zorg dus voor een goede stoel of pianokruk en verzeker jezelf ervan dat je optimaal zit en de optimale houding aanneemt. Je hoeft heus geen sportieve warming-up te doen, maar de spieren een beetje soepel en los maken, heeft een positief effect.

Ook moet je zicht goed zijn, dus zorg voor voldoende licht en draag – indien nodig – lenzen of een bril als je noten moet lezen. Last but not least: zorg ervoor dat je vingernagels goed onderhouden zijn.

Te lange nagels kunnen zorgen voor een verkeerde timing en een onprettige toetsaanslag. Zorg er altijd voor dat je comfortabel en opgewarmd bent wanneer je gaat spelen.

Help jezelf met de juiste hulpmiddelen

Om te controleren of je piano goed gestemd is, kun je gebruik maken van een pianostemmer. Zo weet je altijd dat als je even vals klinkt, het in elk geval niet aan je instrument ligt.

Het juiste tempo houden is bij elk instrument van cruciaal belang, zo ook bij de piano. Een metronoom is een apparaatje dat het ritme aangeeft.

Zeker als je van nature niet gezegend bent met een goed ritmegevoel of als je hier al een tijdje mee worstelt, kan een metronoom je helpen om het juiste tempo aan te houden. Je kunt een metronoom kopen, maar er ook gewoon eentje gratis opzoeken op het internet.

Daag jezelf uit en speel na

Beter piano leren spelen begint met lessen, begrip van het instrument en de muziek en het hanteren van de juiste tips om beter piano te spelen. Er is veel dat je zelf kunt doen om je progressie te versnellen.

De sleutel is om jezelf uit te dagen. Maak niet alleen maar gebruik van bladmuziek, maar speel ook muziek na die je hoort. Kies bijvoorbeeld je favoriete muziek uit om na te spelen.

Op deze manier bevorder jij jouw creativiteit en bovendien leer je scherp en kritisch luisteren. Je zult al snel horen waar het lekker loopt en waar niet en zodra je deze zaken herkent, kun je er mee aan de slag om ze te verbeteren.

Tips om beter piano te spelen voor gevorderden

Ook als je al gevorderd bent en beschikt over een behoorlijk niveau, zijn er tips om beter piano te spelen. De beste tip die we kunnen geven: luister naar en leer van anderen.

Zorg dat je betere spelers om je heen hebt van wie je kunt leren. Als je ergens tegenaan loopt, kun je aan een goede, ervaren speler vragen hoe hij of zij hiermee omgaat. Een goede speler kan je gegarandeerd tips geven die je helpen om jouw spel te verbeteren.

Je moet hier echter wel voor open staan. Een mens is nooit uitgeleerd, dus zie feedback niet als kritiek, maar als een goedbedoeld advies om jou verder te helpen.

Sta open voor de mening van anderen

Sta altijd open voor de mening van anderen, zeker als zij meer ervaring hebben dan jij of simpelweg nog beter zijn: zij zijn niet voor niets zo goed geworden. Schroom ook niet om zo nu en dan in het openbaar te spelen of te spelen voor een selecte groep mensen.

Wat vinden zij van jouw spel? Wat horen zijn wat er wel en niet goed gaat? Niet elke mening zal even goed onderbouwd zijn, maar zelfs leken kunnen je aan het denken zetten.

Muziek draait om gevoel, dus als meerdere mensen zeggen dat je misschien een beetje te agressief speelt of te weinig tempowisselingen hanteert, dan kun je hier zeker iets mee proberen te doen.

De nummer één tip: start met leren

Dan komen wij toch nog even terug op een eerdere tip: ga lessen volgen. Dit is de meest effectieve manier om beter te leren spelen. Wil jij dit op een leuke en effectieve manier doen? Dan willen wij je graag de cursus piano spelen aanbevelen.

Of je nu een beginner of een gevorderde bent. De cursus kun je geheel in je eigen tempo volgen, omdat alles direct online toegankelijk is. Je krijgt een compleet programma aan e-books, instructievideo’s en vele naspeel video’s.

Piano leren spelen hoeft écht niet moeilijk te zijn.

Als je wilt leren, dan kun je leren. Een leergierige geest maakt uiteindelijk een betere pianist. Als je gemotiveerd bent om te leren, dan zijn er altijd manieren! Blijf jezelf verbeteren, dan is de sky de limit!
Klik hier voor meer informatie over de nummer 1 online cursus piano spelen van Nederland met 22 lesweken + 20 bijbehorende instructievideo’s.