Mijn eigen liedjes schrijven, kan ik dat wel? Geen paniek. Als je gewoon begint heb je al een flinke stap gemaakt. In deze blogpost benoemen we de meest verschillende onderwerpen die met het onderwerp songwriting te maken hebben. Van muziektheorie, tips voor beginners tot aan recording adviezen. Het maakt geen verschil of je zomaar wat liedjes wilt schrijven, puur voor jezelf of omdat je het professioneel wilt aanpakken en bekend wil worden als songwriter. Ongetwijfeld vind je hier een paar handige, praktische tips!

Muziek schrijven is een vaardigheid: oefenen dus!

Alles in het begin wat nieuw is kan lastig zijn en dit geldt ook voor het schrijven van liedjes. Het vervelende is namelijk dat als je te veel regeltjes opvolgt, dit niet ten goede zal komen in het resultaat. Maar aan de andere kant is het ook weer niet handig als je alleen maar heel creatief bent en je niet ontwikkelt op gebied van songwriting skills. Andere mensen zullen je muziek dan wellicht niet begrijpen en net als bij elke vaardigheid, of dit nu spreken in het openbaar is, koken, timmeren of auto rijden is, muzikaliteit en het schrijven van teksten valt hier ook onder. Oefenen dus!

Songwriting: iedereen pakt het aan op zijn eigen manier

SongwriterSongwriting bestaat uit tekst en muziek. De meeste mensen kunnen al een groot deel van hun leven praten en schrijven, maar muziek maken is een hele andere kunst. Dat hier nog veel ontwikkel punten liggen, zal zeker niet als een verrassing komen. De vraag is dus hoe je aan je muzikale vaardigheden kan werken als aankomend songwriter? Iedereen pakt het namelijk anders aan. De een werkt puur op gevoel, de ander verdiept zich eerst in de theorie en weer een ander doet een mix van beide. Op welke manier je het ook aanpakt, het kan zeker geen kwaad om eens rustig de tijd te nemen om te lezen over muziektheorie en akkoordenschema’s. Leg jezelf niet te veel druk op en begin gewoon met oriëntatie. Je komt er vanzelf achter wat je wel en niet aanspreekt.

Muziek maken en teksten schrijven

Een goede songwriter moet zoals gezegd twee dingen kunnen: muziek maken en teksten schrijven. Wat het schrijven van teksten betreft heb je geluk, want als kind heb je op jonge leeftijd al leren praten en schrijven. Toch kan dit ook een valkuil zijn als je denk dat je niets meer hoeft te leren op dit gebied. Dat is natuurlijk niet zo. Er zit een verschil tussen iemand die één keer in de week op het schoolplein voetbalt en iemand die bij een profclub speelt of iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald of in een Formule-1 auto rijdt. Je wordt niet zomaar ergens heel goed in. Dit heeft tijd (en oefening) nodig om elke dag beter te worden. Zo ook met songwriting.

Vergeet je nummers niet op te nemen

Wanneer je zelf graag je eigen nummer wilt laten horen aan familie, vrienden, kennissen of fans, dan is het opnemen van je liedjes de snelste en makkelijkste manier. Hiervoor zal je wel een aantal beslissingen moeten nemen. Neem je het op met je mobiel? Koop je zelf opname apparatuur of ga je naar een professionele muziekstudio? Alles heeft zijn voor- en nadelen en overal hangt weer een ander prijskaartje aan.

De volgende vraag is: voer je je liedjes zelf uit of vraag je een gastmuzikant? Lees ook: slimme manieren om je eigen ‘betaalbare’ muziekstudio op te zetten Misschien heb je namelijk wel een vriend of vriendin met een prachtige stem, zodat jij kan begeleiden op de gitaar of piano. Nadat alles is vastgelegd, kan je het resultaat gaan optimaliseren door een goede mix. Heb je serieuze ambities als songwriter? Onderschat die stap dan niet, want een goede sound is erg belangrijk voor succesvolle liedjes.

Gebruik een video bij je lied

De meeste mensen zijn visueel ingesteld en het bekende gezegde luidt ook: een video zegt meer dan duizend woorden. Het inzetten van een video is dus geen goede manier om de aandacht te trekken bij je lied. Dankzij de steeds verbeterde kwaliteit van de smartphone camera’s (en vele bewerking apps), maar ook door de mogelijkheid om voor weinig geld goed opname materiaal in huis te halen, wordt het steeds eenvoudig om een professioneel ogend resultaat te behalen.

Verschillende genres: schrijven in stijl

Geen een lied is hetzelfde. Wil jij bijvoorbeeld typische paasliedjes schrijven, dan zal je toch iets creatiever moeten zijn dan alleen het woord ‘Pasen’ erin te verwerken. Ook wanneer je een lied schrijft voor een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft, dan is het verstandig om eens goed te kijken wat wel en niet werkt bij zo’n gelegenheid.

Ambities om geld te verdienen als songwriter?

Wanneer je meerdere nummers hebt geschreven en je inmiddels een gevorderde songwriter bent, dan kan je de ambities hebben om bekender te worden en er geld mee te gaan verdienen. Een hele uitdaging opzich, want ja een beetje geluk heb je soms nodig, maar net als songwriting zelf is de promotie van je muziek en je omringen met de juiste mensen, een kunst die je kunt ontwikkelen.

Teksten schrijven met een muziekinstrument erbij

Als je op een punt ben dat je een ver gevorderde songwriter bent, dan kan je liedjes wellicht in je hoofd componeren. Maar, bijna alle tekstschrijvers (zelf professionele), schrijven hun teksten met een muziekinstrument erbij, zoals een gitaar of een piano. Een beste investering dus! Ga je je eigen nummers ook opnemen en is een professionele studio te prijzig, dan is opname apparatuur een goed alternatief. Dit hoeft gelukkig niet zo veel te kosten. Met een USB microfoon bijvoorbeeld, kan je op een handige manier als startende songwriter, een verbazingwekkend goed resultaat behalen. Met dat als startpunt kan je geleidelijk aan uitbreiden. Zo zou je een set-up kunnen maken met meerdere microfoons die samen aangesloten zijn op een audio interface. Het geluid komt bij elkaar in DAW-software, waar je kunt mixen en zaken als nagalm en andere effecten kunt toevoegen.

Nog een paar tips voor beginnende songwriters

Hoe zorg je er nou voor dat songwriting leuk blijft en de moeite waard is?

Voorkennis songwriter

Voor beginners is het zeker aan te bevelen om de nodige voorkennis te hebben voordat je begint met het schrijven van je eerste lied. Wie wil leren koken dient namelijk ook eerst te weten wat voor pan er nodig is. Zo ontstaan er vragen zoals is olie of boter beter en hoe hoog moet het vuur staan? Hiermee vergroot je de kans op een vlotte start wat ten goede komt in de motivatie om door te blijven gaan. Dit heb je zeker op lange termijn nodig om er beter in te worden. Maar zoals er honderden, misschien wel duizenden, kookboeken zijn, bestaan er ook talloze YouTube kanalen en workshops. Bepaal voor jezelf wat het beste werkt en ga er voor!

De basis kennen

Wat zijn dan precies de basiselementen van een lied? Vorm, melodie, akkoorden en de tekst. Bepaal als eerst welke vorm je wilt gebruiken: ABABCB, ook wel de couplet-refrein-variant genoemd, is meestal wat je op de radio hoort. The Beatles en Billy Joel schreven hun teksten echter vaak in de AABA-vorm.

‘Weten wat de basiselementen zijn, helpt je verder om het schrijven van een lied tot een succes te maken’.

Nu is het natuurlijk niet een regel waar nooit vanaf wordt geweken, want ook dit is persoonlijk en per geval verschillend. Volgens songwriter Jason Blume (auteur van ‘6 Steps to Songwriting Succes’) is de melodie het beste startpunt, want niemand staat ’s morgens bij een koffieautomaat akkoordenschema’s te neuriën.

Hoe meer onvolledig werk je beperkt, hoe beter!

Een goede tip met betrekking tot het schrijven van teksten komt van een songwriting legend en vorige vice president van ASCAP – ‘Ralph Murphy’. Hij beweert: “Als je na het schrijven van het eerste couplet vastloopt, heb je niet het eerste maar het tweede couplet geschreven.” De Britse singer/songwriter ‘Tom Odell’ heeft dit principe tot vuistregel verheven: hij schrijft het eerste couplet standaard als laatste. Dusdanige inzichten zijn heel waardevol als je bedenkt dat veel songwriters een eindeloze verzameling halffabricaten op de plank hebben liggen. Heel zonde, maar tegelijkertijd onvermijdbaar. Maar, hoe meer je de hoeveelheid onvolledig werk weet te beperken, hoe beter. Een half lied wordt namelijk nooit een hele demo en dat is wel wat je uiteindelijk wikt. Die eerste klas demo, die volgende halte op weg naar succes!