Je hebt besloten om te gaan drummen, maar weet je ook wat er allemaal nodig is? Als jij het artikel ‘wil jij leren drummen‘ hebt gelezen, dan weet je dat voldoende motivatie en regelmatig oefenen zeker belangrijk zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de spullen die je nodig hebt, maar ook de extra’s die je als drummer kunt gebruiken.

Om te beginnen: een drumstel

DrummenNatuurlijk heb je een drumstel nodig. Tenzij je liever op de tafel, maar het geluid is dan toch wat minder… Voor een drumstel heb je de keuze uit een ‘normaal’ drumstel of een elektronische. Als eerst behandelen we het akoestische drumstel. Het akoestisch drumstel bestaat over het algemeen uit één snaredrum, bass drum , high tom, low tom, floor tom. Het mooie aan een akoestisch drumstel is dat je het heel ver kan uitbreiden met meer trommels, bekkens en veel andere producten. Dit is echter pas aan te raden als je wat gevorderd bent en de ambities hebt om steeds meer te leren en beter te worden.

Een volledig drumstel bestaat uit drie groepen: drums, de bekken en de statieven. Je hebt de mogelijkheid om deze allemaal los te kopen en samen te stellen, maar als beginner is het wel zo makkelijk als je een compleet pakket aanschaft waar alles bij in zit.

Natuurlijk onmisbaar: drumstokken

Waarmee bespeel je de drums? Juist, met drumstokken. Er zijn haast net zoveel verschillende drumstokken als dat er drummers zijn. In eerste instantie zijn de verschillen niet eens zo groot. Welke drumstokken dan ook het beste bij jou passen, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hoe kom je daar achter? Eigenlijk maar op één manier: spelen. Als je lange tijd met een paar stokken speelt, en na een tijdje wisselt van stokken, dan voel je wel aan wat daar wel of niet beter aan is.

Voor je eerste paar kan je prima voor een standaard set gaan, want daar kan je nog alle kanten mee op. Wel is het aan te raden om met houten stokken met houten tips te starten. Wanneer je net begint is het niet erg om met verschillende stokken te spelen, zodat je merkt waar de meeste feeling mee hebt. Los van het materiaal is ook de dikte van belang. De dikte is voornamelijk afhankelijk van wat jij prettig vindt spelen. Daarvoor geldt wel: des te dikker de stok, des te hoger het volume dat je ermee kunt maken.

Upbeat muziek spelen met drummen

Speel je graag stevige muziek? Ga dan voor wat dikkere stokken. Als het juist wat luchtiger mag klinken, neem dan een dunner model. Wanneer je diverse muzieksoorten gaat spelen, dan kan je het beste voor een gemiddelde paar gaan qua dikte. Maakt het type houtsoort nog uit? Ja zeker! De meeste drumstokken zijn gemaakt uit hickory hout. Deze soort zit mooi in het midden als het gaat om duurzaamheid, gewicht en het overbrengen van trillingen. Je kunt echter ook kiezen voor esdoornhout. Dit is lichter en meer geschikt voor ‘licht’ spel. Drumstokken van esdoornhout zullen wel sneller versplinteren, wat je weer niet hebt met eikenhout. Dit is een zwaardere houtsoort, maar levert wel weer meer volume. Tot slot kan je nog gaan voor aluminium drumstokken. Deze stokken zijn uiterst duurzaam en zelfs te voorzien van nieuwe onderdelen.

Belangrijk voor de juist houding: drumkruk

Wanneer je al het nodige geld hebt uitgegeven aan een drumstel en drumstokken, dan komen we uit bij de drumkruk. Het belangrijkste heb je nu, maar je hebt alleen nog niets om op te zitten. Gebruik zeker geen keukenstoel of bank om op te zitten, want dit is slecht voor je houding en kan leiden tot serieuze rugklachten. Drummers zitten altijd op een drumkruk, want die zijn speciaal ontworpen voor het drummen. Dit is de basis voor een goede houding, wat zorgt voor de juiste bewegingsvrijheid. Drumkrukken heb je in veel verschillende prijscategorieën. Een basis kruk heb je al gauw voor €30. Ga je meer voor het professionele werk, dan kom je uit op een drumkruk tussen de €250 en €300. Belangrijkste is een goede speelhouding en daarbij moet je op de juiste plekken ondersteuning krijgen.

Een essentieel punt om op te letten bij de aanschaf van een drumkruk is de zitting. Deze moet comfortabel zijn en het liefst natuurlijk slijtvast. Ook moet je het materiaal van de zitting niet onderschatten. Je wilt vermoedelijk een kruk met slijtvaste zitting en dan kan je het beste gaan voor een kruk met kunstlederen bekleding. (alhoewel stoffen bekledingen nu ook vrij stevig zijn). Het voordeel van een gladde zitting is dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Je kunt makkelijk een beetje schuiven op je kruk. Een kruk met stoffenbekleding geeft juist meer evenwicht. Ook hier is persoonlijke voorkeur belangrijk. Daarnaast is de vorm (rond of zadelvorm) en de hoogte van de drumkruk van belang.

Tip om de juiste hoogte te bepalen: zet beide voeten plat op de grond of op je drumpedalen. Als je gaat zitten, moeten je bovenbenen ongeveer horizontaal aan de grond lopen waarbij je knieën iets lager zitten.

Oud drumstel herstellen

Misschien heb je een oud drumstel gekregen van een goede vriend of heb je een over kunnen nemen op marktplaats die bijvoorbeeld al jaren bij iemand op zolder heeft gestaan. Ook al is deze oud, het kan nog steeds een goed drumstel zijn, want vaak zijn drumstellen nog goed te herstellen. Opknappen kan je doen met nieuwe vellen, vervangende onderdelen en een drumsleutel. Zo’n drumstel zal je wel opnieuw moeten stemmen, maar in principe geldt dat ook voor een nieuw toestel. Hoe je een drumstel moet stemmen lees je in dit artikel! Je drumstel klinkt namelijk pas echt goed als je weet hoe je de verschillende onderdelen moet stemmen. Zelfs wanneer je een ervaren drummer bent heb je een streepje voor als je weet hoe je een drumstel goed moet afstemmen.

Een pakket: elektronisch drumstel

In grote lijnen geldt voor een elektronisch drumstel hetzelfde als voor een akoestische drumstel. Het grote verschil is dat de elektronische variant vaak alleen als één pakket wordt aangeboden. Zo’n pakket bestaat uit: drum- en bekkenpads, statieven, een module en de nodige kabels. Bovendien heb je ook een drumkruk en drumstokken nodig, zoals we hierboven hebben beschreven. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk een drumgeluid horen. Daarom heb je ook een koptelefoon of een versterker nodig.

Aanvullende extra’s bij het drummen

Alle bovengenoemde elementen vormen de basis bij het drummen. Maar er zijn nog veel meer dat je als drummer kunt gebruiken, zoals een drummat. Hier creëer je als het ware een drum-eiland mee waar het drumstel op staat. Onderdelen gaan zo niet verschuiven, en het voorkomt beschadigingen aan de vloer. Wanneer je net start met drummen, kan het verstandig zijn om ook even de buren in te lichten dat je begint met drummen (voor eventueel wat geluidsoverlast). Uiteraard kan je hier wel het nodige aan doen, zoals gebruik maken van dempmatten, oefenpads of gaasvellen.

Ook wanneer je in een band speelt bijvoorbeeld, dan zijn beschermtassen, hoezen en koffers zeker handig. Dit voorkomt schade aan je apparatuur, en maakt het ook nog eens makkelijker om je drumstel mee te nemen. Of je nu les gaat nemen of zelf aan de slag gaat. Er zijn verschillende methodes om het te leren. Daarnaast zijn ook boeken handig, in verschillende niveau’s, en voor diverse speelstijlen en genres.