Droom jij ook van je eigen muziekstudio? Als je denkt dat je duizenden euro’s nodig bent voordat je aan de slag kunt, dan heb je het mis. Met deze handige tips heb jij binnen no-time je eigen studio om lekker muziek te produceren.
Voor de meer ervaren producers zal dit niet als een verrassing komen, maar laten we wel wezen: muziek maken en het kopen van redelijk wat muziekinstrumenten kan je flink wat geld kosten. Misschien wat cliché, maar toch: kwaliteit kost geld. Bij het opbouwen van je eigen studio is dit vaak niet anders.
Maar, dat wil zeker niet zeggen dat je meteen de beste en het meest exclusieve materiaal hoeft te hebben om een ‘betaalbare’ muziekstudio op te zetten. Sterker nog: het kan betrekkelijk goedkoop, mist je een beetje weet wat je nodig hebt en waar je op moet letten.
Daarom krijg je in deze blogpost een paar slimme manier voorgeschoteld om de kosten laag te houden. Let wel op: helemaal gratis gaat helaas niet lukken, maar overal valt wel wat geld te besparen. En als je bij elk apparaat wat kunt besparen, dan kan dit in totaal wel eens flink wat voordeel opleveren!
Het hart van je studio
Om te starten heb je uiteraard een goede computer nodig. Dit is dan ook direct een device waar je eigenlijk niet teveel op moet besparen, omdat het het hart van je studio is. Audiobewerking vereist een snelle en sterke computer, met genoeg aansluitmogelijkheden.
Al jaren heerst er, onterecht, het misverstand dat dit een ‘Mac’ moet zijn. Dit is nou niet bepaald de goedkoopste keuze en ook niet altijd de beste keuze. Natuurlijk is er een verklaring waarom zoveel producers, dj’s en artiesten een Apple computer gebruiken, want het is nou eenmaal een stabiel systeem.
Daarnaast werkt een Mac in het algemeen erg goed met verschillende soft- en hardware. Maar de tijd dat een Apple computer de enige betrouwbare optie is, ligt ver achter ons. Computers hebben een gigantische ontwikkeling doorgemaakt, waardoor je aardig wat meer keuzes hebt.
Een computer die je kant en klaar in de winkel koopt, voor een redelijke prijs, zal het in de meeste gevallen ook ‘redelijk’ doen. Maar wil je goed beginnen en over een computer beschikken die na één of twee jaar nog steeds optimaal presteert, dan kan het geen kwaad om er wat bewuster mee om te gaan.
Toch liever een dure snelle Mac aanschaffen? Overweeg ook eens “refurbished” computers. Refurbished toestellen zijn al eens gebruikt, maar voor de verkoop worden ze eerst zorgvuldig nagekeken en opgeknapt. De toestellen worden gereviseerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen.
Er zijn verschillende bedrijven die een zogeheten ‘custom computer’ voor je kunnen maken. Voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe én wat je wilt hebben. Zaken waar je rekening mee moet houden voor muziek productie: voldoende geheugen, processorkracht, veel werkgeheugen en voldoende aansluitingen. Dit geldt ook voor laptops!
Gericht kiezen kan je flink in kosten besparen
In veel gevallen kan je studio ook niet zonder redelijke ‘audio interface’. En nog belangrijker: een audio interface geeft je meer aansluitingen. Diverse inputs, outputs, hogere kwaliteit en, mits nodig, ook midi in- en outputs. Absoluut de moeite waard als je het serieus wilt aanpakken.
De externe audio interface is een kastje dat via USB of Firewire op de PC/Mac word aangesloten.
Tegenwoordig zijn er allerlei ‘budget interfaces’ te verkrijgen die goedkoop zijn, maar wel van de basis uitrusting zijn voorzien. Zaken om rekening mee te houden: voldoende in- en outputs voor jouw aanpak. Heb je mogelijk een microfoon ingang, USB of midi poorten nodig? Allemaal dingen die invloed hebben op de prijs.
Zoek vooral naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding
Je hebt een scherm nodig dat is logisch, maar wederom hoeft dit niet heel prijzig te zijn. Redelijk goede beeldkwaliteit en zoveel mogelijk ruimte is zinvol. Bedenk ook dat veel van de producers meerdere schermen gebruiken.
Ook hier is een gepaste reden voor: je werkt niet alleen met je DAW-software, maar ook met aanvullende software, instrumenten en effecten. Een tweede scherm is dus comfortabel, maar zeker niet overbodig.
Bij twijfel begin je gewoon met één scherm. Mocht je er meerdere nodig zijn, dan kan je deze altijd later nog aanschaffen. En onthoud bij je keuze vooral dat je een studio computer gaat gebruiken en geen gaming PC of home cinema. Je hebt dus beslist geen dure schermen nodig.
Vergeet je belangrijkste gereedschap niet
Ook niet geheel onbelangrijk: je DAW gereedschap. De meesten kennen de grote jongens uit deze wereld wel. Te denken valt aan ‘Reason’, ‘Cubase’, ‘Logic’ en ‘Pro Tools’. Elke pakket heeft zo zijn tarief en voor- en nadelen.
Echter, zijn er ook gratis varianten voor een geringer budget. Scheelt je een hoop geld. Een paar tips: ‘Mulab’, ‘Studio One Prime’ en ‘Tracktion’. Naast een DAW kan je uiteraard ook voldoende VST instrumenten en effecten gebruiken.
Bekijk recensies en probeer het vooral eerst uit
Natuurlijk wil je ook horen wat je aan het produceren bent. Muziek is het doel, dus goede afluistermogelijkheden zijn relevant. Wil je direct goed beginnen? Kies dan een paar goede monitor speakers: dit zijn zogeheten ‘actieve speakers’ met ingebouwde versterking.
Momenteel zijn er veel betaalbare opties in de markt. Bespaar hier dus niet al te veel op, want dit is belangrijk voor het resultaat. Als beginner raden we dan ook zeker aan om tenminste een goede studio koptelefoon te nemen.
Gebruik geen eenvoudige koptelefoon of DJ koptelefoon. Deze zijn namelijk voor andere doeleinden gemaakt. De beste oplossing is vaak de combi koptelefoon met redelijke monitor speakers, omdat beide varianten verscheidene kenmerken hebben.
Een combinatie van die twee zorgt doorgaans voor het beste resultaat. Bij veel music stores zijn betaalbare varianten te koop. En zelfs bij anders winkels, zoals ‘Coolblue’ zijn ze tegenwoordig te vinden.
Koop alleen wat je echt nodig bent
Heb je meer nodig? Te denken valt aan een microfoon, midi controllers of zelfs een drumcomputer. Start zo simpel mogelijk en schaf alleen datgene aan wat je echt nodig bent. Voor zangopnames is een microfoon natuurlijk onmisbaar.
Een breed inzetbare midi controller kan je werkproces flink vergroten, maar koop niet zomaar iets, omdat iemand in een muziekwinkel dat adviseert of omdat je een leuke reclamespot hebt gezien.
Je kunt beter klein beginnen en daarna gericht gaan uitbreiden dan blind alles aankopen, terwijl achteraf blijkt dat je de helft niet nodig bent. Helaas nog steeds een veelvoorkomende beginnersfout.
Creativiteit kan zeker geen kwaad
Nu gaan we er even vanuit dat je fatsoenlijke ruimte hebt om een studiootje van te maken. Akoestiek van de ruimte is natuurlijk van belang, maar de praktijk wijst uit dat veel producers niet altijd de ideale ruimte tot hun beschikking hebben.
In veel gevallen kan je op een vrij eenvoudige manier wat doen om studioruimte te creëren. Professionele oplossingen zijn helaas duur. Met een wat handige doe-het-zelf aanpak kun je al wat problemen oplossen.
Studio meubels hoeven bijvoorbeeld niet professioneel te zijn. Modulaire bureau’s, zoals de IKEA ze verkoopt, kun soms een goede uitkomst bieden. Creativiteit kan dus zeker geen kwaad! Daar komt ook bij dat IKEA al jarenlang goede plantenkasten in hun assortiment heeft. Wellicht vind je de ideale studiotafel wel voor een bescheiden prijsje.
Overweeg eens tweedehands apparatuur
Ten slotte nog een vrij algemene tip: overweeg eens om tweedehands apparatuur te kopen. Websites, zoals Marktplaats of Ebay hebben een ruim aanbod van tweedehands verkopers, waardoor de kans groot is dat er altijd iets voor jou tussen zit.
Schaf nooit zomaar iets aan: lees relevante recensies, probeer apparatuur altijd eerst uit en koop alleen datgene wat je echt nodig bent! Op die manier werk je alleen met de juiste apparaten zonder dat je er meteen de hoofdprijs voor betaald.
Er zijn genoeg mensen die goede spullen aanbieden. Het kan ook voorkomen dat iemand iets op de gok heeft aangeschaft, maar het helemaal niet nodig blijkt te zijn. Aan jou de kans om hier op in te spelen om flink wat geld te besparen. Wees creatief en altijd kritisch!
Geef een reactie