Je wilt graag gitaar leren spelen, maar twijfelt nog over de lesmethode die bij jou past. Uiteraard zijn er verschillende lesmethodes om gitaar te leren spelen. Allemaal met voor- en nadelen. De methodes waar je in dit artikel inzicht in krijgt zijn: privé lessen, het zelf aanleren, de muziekschool en online gitaarlessen.

Lees ook: op latere leeftijd muziek leren spelen

Privé les

Privé les houdt in dat je een-op-een begeleiding krijgt. Dit betekent dat de muziekdocent jou de volledige aandacht geeft en je makkelijk tips en aanpassingen kan meegeven als er iets verkeerds gaat. Het is de meest persoonlijke methode en een goede manier om snel gitaar te leren spelen.

Uiteraard geldt dit alleen als je een goede docent hebt, die je niet alleen de basis principes leert, maar alles wat er bij komt kijken om goed gitaar te kunnen spelen. Motiveren is dus ook een belangrijk onderdeel. Motivatie blijft altijd een punt van aandacht dat belangrijk is om consistent te oefenen.

Een nadeel van privélessen is dat het vrij prijzig is. Je betaald in verhouding veel voor relatief weinig lesuren. Nog een nadeel is dat je vaak gebonden bent aan vast les tijden en dat je moet reizen om naar je muziekdocent te gaan. Afhankelijk van de afstand tussen jou en de docent kan dit als tijdrovend worden ervaren.

Voor wie is privéles geschikt?

Wanneer je behoefte hebt aan volledige aandacht en extra motivatie wilt, dan zijn privélessen een goede keuze om te overwegen. Als je een docent hebt, houd er dan wel rekening mee dat je ook in je vrije tijd zal moeten blijven oefenen. Het is niet fijn als je docent ziet dat je bijvoorbeeld een week niet hebt geoefend.

Het zelf aanleren

Met behulp van een tablatuur of notenschrift kan je zelf akkoorden en liedjes leren spelen. Hoewel het goed mogelijk is vereist het zeker de nodige zelfdiscipline, geduld en inzicht om de leerstof goed te begrijpen. Er is niet iemand die zegt wat je wel en niet moet doen, die je aanwijzingen geeft of corrigeert als je iets fout doet.

Je zal het op eigen houtje moeten doen en jezelf weg wijs maken in de pagina’s leerstof en het selecteren van video’s en theorie waar jij wat van kunt leren. Het is de goedkoopste manier om te leren (gratis), maar ook direct het meest tijdrovende, omdat je geen begeleiding hebt.

Het zelf aanleren: voor wie is dit geschikt?

Een goede basis is belangrijk. Als jij de persoon bent die zelf graag dingen uitzoekt en geen begeleiding nodig heeft, omdat je beschikt over een flinke portie doorzettingsvermogen, dan zou die een goede optie voor jou zijn. Echter, is dit niet de meest ideale methode voor beginnende muzikanten.

Muziekschool

De muziekschool komt sterk overeen met privélessen. Het grote verschil is dat je met meerdere studenten les krijgt in plaats van een-op-een begeleiding. Vaak zijn deze docenten ook afgestudeerde muzikanten. Een muziekschool is een wat oudere vorm van les geven, dat ver in de geschiedenis terug gaat.

Dit hoeft niet te betekenen dat een muziekschool niet modern kan zijn. Groot voordeel van een muziekschool is dat je makkelijk onderling informatie kunt wisselen tussen mede studenten. Het nadeel is dat een muziekschool, net als privéles, vrij duur is. Aangezien een school veel (on)kosten maakt, wordt dit doorberekend op de tarieven.

Wanneer is een muziekschool geschikt?

Wil je echt goed of zelfs op professioneel niveau gitaar leren spelen? Dan is een muziekschool (of conservatorium) een goede keuze. Op een conservatorium leer je op hoog niveau een instrument bespelen en vaak met notenschrift en goed, gediplomeerde docenten.

Tevens is dit wel de duurste lesmethode, en zeker niet geschikt voor iedereen. Als je een recreatieve speler bent en gitaar spelen als hobby ziet, dan zijn er andere lesmethodes die waarschijnlijk beter bij je passen.

Online gitaarlessen

Vanaf de introductie van video tutorials op het internet wordt het leren van gitaar spelen steeds makkelijker. De vraag naar online gitaarlessen en video trainingen worden alsmaar populairder. Hoewel het nog niet zo persoonlijk is als direct contact met een privé docent, het je toch het gevoel dat je het leert van een echte kenner.

Instructie video’s brengen je een-op-een begeleiding van een gitaar docent die je stap voor stap meeneemt in het proces om populaire liedjes te spelen. Alle bezwaren die je hebt bij een privé docent worden weggenomen, vanwege de goedkope ‘betaalbare’ lessen die je in je eigen tempo kunt volgen.

Voordeel is dat je vanuit je eigen vertrouwde omgeving kunt oefenen. Verder kan je gewoon contact opnemen met je online docent (of eventueel de klantenservice) als je tegen problemen aanloopt. Nadeel is als je echt professioneel wilt leren spelen, het beter is als je directe begeleiding hebt. Met een online muziekcursus heb je dit (nog) niet.

Voor wie zijn online gitaarlessen geschikt?

Online gitaarles is geschikt voor mensen die in hun vrije tijd graag gitaar willen spelen met behulp van tablatuur. Je leert dus geen notenschrift, maar een meer moderne, simpele variant waardoor je snel al populaire liedjes kan mee spelen.

Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare en moderne manier om gitaar te leren spelen, dan is een online muziek cursus zeker interessant voor jou!

Hopelijk hebben deze verschillende methodes je inzicht gegeven in wat voor jou de beste manier is. Laat in een reactie hieronder weten wat jij denkt dat de beste methode is om gitaar te leren spelen!