Wat is nog leuker dan naar muziek luisteren? Juist, zelf muziek maken! En dit is eenvoudiger dan je op voorhand denkt. Misschien wel het lastigste is het kiezen van een instrument dat bij je past én gewoon beginnen!

Wel, de nodige support in de vorm van (online) les is natuurlijk geen overbodige luxe. Er zijn nogal wat instrumenten die je zou kunnen bespelen. Het ene instrument is geschikt voor je, de ander juist niet. En bij sommige instrumenten raak je al super enthousiast door er alleen al over na te denken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het gitaar? Welke goede redenen zou je kunnen hebben om gitaar te leren spelen? In deze blogpost helpen we je op weg met enkele overtuigende redenen. Uiteindelijk beslis jij natuurlijk zelf welk instrument je wilt bespelen.

Je moet én zal het instrument even vast houden

Op alle plaatsen waar je komt en een gitaar ziet staan, heb je de dwingende behoefte om het gitaar eventjes aan te raken en te voelen. Even kort de ronding van de gitaar volgen en aan de snaren zitten.

Volop mogelijkheden

Een gitaar is een prachtig solo-instrument, maar wordt veelal gebruikt als begeleidingsinstrument. Zelfs met een paar simpele akkoorden kan je al een lied begeleiden, en dat lied zing je zelf, of je familieleden, een groep kinderen, of… noem maar op! De keuze is groot en er zijn volop mogelijkheden.

Aantrekkingskracht van het gitaar

Mannen en vrouwen die in een band spelen en de gitaar bespelen, hebben een behoorlijke aantrekkingskracht. Beeld je eens in dat, als jij een gitaar zou bespelen, je op het het podium staat met een gitaar in je hand en een groot publiek om je heen. Dan zou alle aandacht op je gevestigd zijn. Populariteit van het instrument, dat is zeker een goed motief om gitaar te leren spelen.

Samen met anderen muziek spelen

Je eigen muziek maken is mooi, maar samen is het nog veel uitdagender. Als je gitaar speelt, en een vriend bijvoorbeeld drums, en weer iemand uit je omgeving is basgitarist of zanger, dan kan je samen een band vormen.

Want een band zonder gitaristen is nauwelijks voor te stellen. Als gitarist heb je een essentiële rol binnen de band en is het gitaar noodzakelijk om een complete band te vormen.

Flexibel instrument

Het grote voordeel van het bespelen van een gitaar is de flexibiliteit. Je loopt snel met je gitaar naar de locatie waar je nodig bent. Ook als je naar een vriend of vriendin toegaat, kan je makkelijk even je gitaar in de auto meenemen.

Zo zijn er nog meer plekken te bedenken, zoals op de camping, in de klas, rondom een kampvuur of gewoon bij je thuis. Met het gitaar heb je de juiste begeleiding altijd bij de hand.

Alleen al vanwege het geluid…

Hoe omschrijf je wat het geluid van een gitaar met je stemming doet? Klanken van een gitaar zijn niet te evenaren, en dat wil jij ook kunnen!

Hoewel het geluid van stalen snaren en nylon snaren verschillend is, zij bij traditionele gitaren de snaren met schroeven bevestigd. Bij moderne gitaren zijn de snaren in een tandwieltje gedaan en dat moet je opdraaien. Hoe je het ook wendt of keert: het geluid van het gitaar is fantastisch!

Goed voor de ontwikkeling van je brein

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het maken van muziek goed is voor de ontwikkeling van ons brein. Vanzelfsprekend, want alles wat je traint blijft in top conditie, omdat onze hersenen continu aan het werk worden gezet.

Het lezen van muziek, de vertaalslag naar de juiste noten, het gepaste ritme en de beweging van je vingers zorgt ervoor dat je brein actief blijft. En daar blijf je gezond bij!

Het leerproces

Gitaar spelen is schitterend, maar om er ook echt goed in te worden is het nemen van lessen wel belangrijk. Je krijgt tips, instructies en aanwijzingen om je gitaarkunsten te verbeteren. Hierdoor wordt het logischerwijs ook leuker!

Zoals je hebt gelezen, kan je heel veel redenen bedenken waarom gitaar leren spelen zo uitdagend is. Maar misschien wel de allerbelangrijkste reden is: je wilt gitaar leren spelen, omdat het gewoonweg zo leuk is. Zolang je er maar plezier in hebt gaat het je zeker lukken!

Gitaar spelen en muziek maken verbindt en je moet geen dag voorbij laten gaan om er actief mee aan de slag te gaan. 

Wil jij ook stap voor stap op een eenvoudige manier online gitaar leren spelen, zodat je met een duidelijke les structuur steeds meer kunt en weet waar je naartoe werkt? neem dan hier eens een kijkje!s