Lijkt drummen jou leuk? Misschien heb je al verschillende concerten bezocht en wil je nu zelf ook graag leren drummen. Of zit je de hele dag met je vingers op tafel te tikken en worden je vrienden en familie helemaal gek van al dat getimmer en adviseren je dat je toch maar eens drumlessen moet gaan volgen.

Maar misschien heb jij wel een volledig andere redenen waarom jij zo enthousiast bent over drummen. Met andere woorden, je wilt leren drummen. De eerste stap heb je al gezet door dit artikel te lezen, echter zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt leren drummen. Benieuwd wat? Dat lees je hieronder!

Hoe kan ik starten met drummen?

In feite is dat vrij eenvoudig. Zodra je ritmisch aan het tikken bent met je handen en voeten, ben je eigenlijk al aan het drummen. Om drummer te worden, is een drumstel dus geen vereiste, al is dat vermoedelijk wel je doel! Heel wat drummers zijn begonnen op potten, pannen of met kartonnen dozen als bassdrum.

Als tip: koop een set drumstokken en trommel eens fijn mee op je knieën of aan tafel. Waarderen je vrienden of familie niet als je de hele naast ze zit te trommelen? Dan is een oefenpad ideaal als je, zonder drumstel en zonder lawaai, aan je drumtechniek wilt kunnen werken.

Hardop meetellen met muziek is overigens een geschikte manier om ritme gevoel te kweken en tempo aan te houden. Wat is dan een goede leeftijd om te beginnen met drummen? Een goede leeftijd om te beginnen op een drumstel ligt ongeveer tussen de 10-14 jaar.

Maar maak je geen zorgen als je ouder bent. Alhoewel kinderen een nieuwe vaardigheid dikwijls sneller onder de knie hebben, kan je ook prima leren drummen op latere leeftijd.

Ben ik al snel te oud om te leren?

Je bent nooit te oud om te leren (klinkt misschien cliché, maar is wel waar). De leeftijd waarop iemand start met muziek verschilt enorm. Er zijn kinderen die onder de 10 jaar starten met muziek, omdat ze nu eenmaal uit een muzikale familie komen, maar ook 65 plussers starten regelmatig met een muziekcursus.

Ongeacht je leeftijd, drummen is ontzettend tof om te doen. Laat je leeftijd dus zeker niet afhouden van het oppakken van een ‘muzikale’ hobby. Des te langer je tegen jezelf zegt dat je te oud bent om te leren drummen, hoe langer je het uitstelt. Daarom aan jou om de uitdaging aan te gaan!

Veel mensen vragen zich af: op latere leeftijd muziek leren spelen: kan dat wel? Het antwoord op deze vraag luidt volmondig: ja. Iedereen kan muziek leren spelen, ook op een oudere leeftijd. Geldt dit ook voor jou? Klik dan hier om er achter te komen

‘Drummen met of zonder publiek geeft echt een enorme kick’.

Is een drumstel prijzig?

Allereerst heb je geen heel duur drumstel nodig om te beginnen. Dit raden we dan ook af! Begin liever ‘goedkoop’ want mocht je na een tijdje toch niet verder willen drummen, dan zit je straks met een duur drumstel thuis waar je niets mee doet en dat is zonde…

We gaan er natuurlijk wel van uit dat je serieus wilt leren drummen, dus kan je dan niet beter direct een kwalitatief goed drumstel aanschaffen? Nee, want op een laag geprijsd drumstel kan je prima leren drummen. En wanneer je wilt beginnen is het al mooi genoeg als je je eerste drumbeats leert spelen.

De prijs van een drumstel is dus helemaal niet van belang (zeker in het begin niet). Dus, mocht je overwegen om een drumstel te kopen, ga dan voor een voordelige set.

Dien ik muzikale aanleg te hebben om te leren drummen?

Veel mensen denken nog ten onrechte dat je een natuur talent moet zijn om goed te kunnen drummen. Dit is beslist niet nodig! Talent is zeker mooi meegenomen, maar het is geen voorwaarde om te leren drummen.

Iedereen kan met de juiste instelling leren drummen. Net zoals je lezen en schrijven leert, kan je ook leren drummen. De vraag of je muzikale aanleg moet hebben is dus niet zo relevant. Natuurlijk, de een zal bepaalde dingen sneller op pakken dan de ander, maar is dit belangrijk?

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen doel voor ogen, en daardoor maakt het niet zoveel uit hoeveel tijd je erin steekt om het te leren. Muzikaliteit kan je zeker weten leren. Je kunt het vergelijken met het spreken van een taal. Iedereen kent zijn moedertaal, maar niet iedereen beschikt over een talenknobbel.

Al enthousiast om te beginnen met drumlessen? Misschien is deze online drumcursus iets voor jou! Klik hier voor meer informatie!

Kiezen van een drumstel

Als je echt enthousiast bent over drummen, dan is het tijd om je eerste drumstel te kiezen. Laat je niet beïnvloeden door familie, vrienden of huisgenoten die zeggen er geen ruimte voor is of dat het niet kan in verband met geluidsoverlast.

Dit was vroeger misschien het geval, maar nu zijn er diverse mogelijkheden om stil te kunnen drummen. Met het elektrisch drumstel bijvoorbeeld of met speciale gaasvellen en bekkens die nauwelijks geluid produceren.

Enkele elektronische kitjes kan je zelfs compleet in elkaar klappen, zodat je bijna geen ruimte nodig bent. Wanneer je ambities hebt om in een band te gaan spelen, dan is het zinvol om een akoestisch drumstel te kopen. Het is simpeler om van een akoestisch drumstel naar een elektrisch drumstel over te stappen dan andersom.

Drummen in vergelijking met andere instrumenten

Is drummen dan moeilijk om te leren? Nou, hoe moeilijk het is, is in feite niet de correcte vraag. Het is meer van belang om in gedachten te houden dat het leren van het ene instrument moeilijker is dan het andere.

Als je de basis onder de knie hebt, dan kan je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een ding scheelt: leren drummen is in het begin niet zo lastig. Het drumstel heeft namelijk weinig onderdelen, dus dat is overzichtelijk. Bovendien wordt geen gebruik gemaakt van bijvoorbeeld akkoorden of toonladders.

Dit houdt in dat minder krijgt te stellen met theorie (zeker in het begin). Ook is het simpel gezegd zo dat het maken van een ‘klank’ niet ingewikkeld is. Sla op een van je trommels of bekkens en je hebt als het ware al direct een geluid.

Bij een viool bijvoorbeeld zou het vinden van de juiste klank veel meer tijd in beslag nemen. Daarnaast is het erg leuk dat je na het leren van een paar eenvoudige ritmes al mee kunt spelen met talrijke liedjes.

En er zijn maar weinig andere instrumenten waar dat mee mogelijk is! Is het dan allemaal zo makkelijk? Nee, want in een later stadium zal je beide handen en voeten moeten gaan gebruiken en dit vergt wel de nodige coördinatie. Dit kan je zien als een uitdaging! Begin geleidelijk aan, oefen alles apart, heb geduld en het komt zeker goed.

Heb je drumlessen nodig?

Een vraag die je je waarschijnlijk zult stellen: heb ik drumlessen nodig om een goede drummer te worden? Een goede vraag, maar het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, beschikt over doorzettingsvermogen en dat je bereid bent om te oefenen.

Na dit gezegd te hebben, geven we als tip mee om in ieder geval een aantal drumlessen te nemen, vooral om je goed op weg te helpen. Natuurlijk zijn er op YouTube veel gratis tutorials te vinden en zijn er diverse goede leermethodes. Desondanks is het beter om gediplomeerde docent te hebben die je begeleid, hoeveel talent je ook hebt…

Je docent kan je wijzen op fouten, aanwijzingen en instructies geven. Zo is het erg belangrijk dat je een goede houding aanneemt, omdat je behoorlijk fysiek bezig bent. Anders kan je hier later zeker last van krijgen en dat wil je niet!

Bovendien dien je je stokken goed vast te houden, je polsen op natuurlijk wijze te bewegen en ook de manier waarop je op de kruk zit is belangrijk. Met name voor je spieren en gewrichten. En dan nog de vraag of je moet leren noten lezen. Nee, dat niet, maar het is wel heel handig als je het kunt. Dit helpt je om weer nieuwe dingen te leren!

‘Een goede basistechniek aanleren is beter en makkelijker dan een slechte techniek weer afleren’.

Aan de slag: oefenen!

Wanneer je eenmaal een drumstel hebt, dan gaat het pas echt beginnen. Nog meer van belang, dan het leren lezen van noten is dat je goed luistert en kijkt naar mede drummers. De meeste professionele drummers hebben uuuuuren meegespeeld met hun favoriete nummer.

Ook wanneer je niet achter het drumstel zit, kan je oefenen. Vanzelfsprekend moeten je spieren diverse bewegingen aanleren, maar als je er maar in gelooft dat je het kunt, dan gaat het je uiteindelijk ook lukken! Als je er genoeg tijd in steekt, en je drummen echt leuk vindt, dan ga je ook steeds beter én beter worden!

Les krijgen van een gediplomeerd docent die jou de fijne kneepjes van het drummen wil leren? Klik dan hier!